Zodra de eerste winterse berichten te melden zijn over temperaturen en ijsvorming, tref je hier het laatste nieuws aan. Blijf hier kijken om te weten hoe het met de geplande tochten zal gaan. Laat je plannen niet afhangen van wat je in Nederland over het weer van Stockholm hoort. Dit kan namelijk aanmerkelijk verschillen. Onze Zweedse gasten zullen hier steeds het laatst en daarmee meest actuele beeld geven van weer- en ijsomstandigheden. 

Vanuit Stockholm houdt Joakim Malm ons de laatste informatie, volg het wekelijks. Bij ac

Actueel rapport

De groene plekken zijn perfect ijs.

(klik op de kaart voor een vergroting)

Bron: Anders Tysk

Nieuws over weer & ijs uit Stockholm

De weersberichten die wij zien geven ons nog weleens de indruk dat de omstandigheden niet zo gunstig zijn. Maar schijn bedriegt, want de kenners die iedere dag op het ijs staan weten wel beter. Daarom zetten wij hier wekelijks nieuwe informatie over het ijs en het weer. En ook waar eerder geschaatst is.

3 februari 2014


Afgelopen weekend hebben we geschaatst op Lake Malaren, Lake Runn en in de Archipelago Hier en daar was wat sneeuw. Maar dat hoort er ook bij voor het avontuur. Voor het landschap is het ook veel mooier: je rijdt in een fantastisch ansichtkaartlandschap. Maar regelmatig smelt de sneeuw op het ijs weg en komt er weer een nieuwe mooie ijslaag. Op de Malaren met name hele stukken als een spiegel met wat water erop.
Het weerbericht voor het komende weekend: ziet er goed uit: geen sneeuw meer en het ijs is dik genoeg, zeker op delen van de Malaren. Wordt weer een mooi avontuur!

Bekijk hier de beelden van weekend 31 januari  – 2 februari 
 
Bekijk hier de beelden van eerdere weekenden

 

Een voorbeeldje
Op Zweedse meren rond Stockholm ligt volop ijs. Op de kleinere en midelgroteren ligt een dunne laag sneeuw, maar het ijs is goed beschaatsbaar. Het grote Mälarenmeer is vooral in het westen bedekt met een prachtige ijslaag. Op het ogenblik is het ijs zeer goed vanaf Hässelby ten westen van Stockholm en 20 km westwaarts bij Göväln. Op deze video is dat mooi te zien. Ook het stuk naar Uppsala is gedeeltelijk bedekt met nieuw ijs.
Het is nu zo'n 6-8 graden onder nul. We hopen dat de sneeuwbuien maar klein zijn, zodat het ijs goed kan doorgroeien. Vaak waait de sneeuw ook van het ijs. Voor de komende twee weken zijn nog steeds lage temperaturen in het vooruitzicht. Het ziet er naar uit dat het ijs in de archipel verder zal aangroeien.
We zijn klaar voor de gasten.

Welkom!
 Anders Tysk/Joakim Malm/Bengt Kull Groeten

Bengt & Co

Bekijk hier de indrukken van een weekend
  

 

 

Kijk hier voor een filmpje op het meer: Båven.

Kijk hier voor een willekeurig beeld van een weekend. 

Bengt & Co


Voorbeeld van het merengebied waar geschaatst is:

Reactie van schaatsgids Anders Tysk op
het eerste weekend:

Wat een weekend! Zeer goed ijs vooral op zondag, prachtige omgeving, vooral op zaterdag, na wat zacht ijs in het begin is het een fantastisch weekend geworden.

 

Kijk hier voor een blik op de archipel.

Kijk hier voor een blik op het ijs als het dooit
Het Zweedse winterklimaat

Een winters klimaat is meestal grillig. En daarom zijn de Zweden uitgerust met de beste outfit voor de meest wisselende weersomstandigheden. 

In Zweden is het 's winters overdag meestal flink kouder dan op dat moment bij ons in Nederland. Maar het kan er ook 10 tot 15 graden kouder zijn qua gevoelswaarde, vooral bij noordenwind.

Heb je al geboekt en je hebt gehoord dat het weer in Zweden veranderd is, wat moet je dan doen?

Bedenk dat de situatie in Zweden vaak heel anders is dan je op internet bij het algemene weer gezien hebt. 

De Zweedse organisatoren zijn het beste op de hoogte; vertrouw op hun informatie. Wij informeren je verder

Wacht rustig de informatie af van ALMGRENS TRAVEL; zij houden je op de hoogte als er iets zou veranderen door het weer. Voor meer informatie over wijzigingen door weersverandering: kijk bij boekingen onder: schaatsgarantie.

Kleding- en pak adviezen
 Wij raden u dan ook aan wat extra kleding mee te nemen. Mocht u het niet nodig hebben, dan kunt u dit in de bus achterlaten. Uit ervaring van voorgaande reizen en advies van de Zweedse gidsen adviseren wij u het volgende mee te nemen :

Kleding algemeen:
Kies voor kleding in 'laagjes', zodat u afhankelijk van de temperatuur iets meer aan of uit kunt doen. Vooral bij de pauzes, dus bij stilzitten, koel je snel af. Een schaatsbroek alleen is te koud. Kies daarom altijd voor en extra laag op de benen. Dit zijn goede lagen:
- thermo-ondergoed (die vocht goed opneemt)
- tussenlaag (die goed isoleert)
- afsluitende laag (die warmte houdt en vocht afvoert)
- extra windjack (liefst met capuchon) voor het stilstaan.
Ga beslist niet op pad in dunne schaatspakken!
In uw rugzak ter plaatse zit een complete set reservekleding. Dit mag alleen gebruikt worden in geval u te water mocht raken.  

Verder denken aan:
- 1 paar handschoenen dun (bij voorkeur waterdicht)
- 1 paar wanten 
- muts (die de oren goed bedekt of bivakmuts)
- zonnebril
- sneeuwbril
- 1 thermosfles ( voor warme dranken )
- 1 plastic fles of bidon ( voor koude drank, sportdrank?)
- 1 handdoek (niet te groot, voor in de rugzak)
-  mueslirepen, druivensuiker
-  reiskleding (ook voor 's avonds in het hotel)

terug