Typen schaatsen

Alle Almgrens schaatsen zijn gemaakt van een en de zelfde hoogwaardige Zweedse staalsoort met een hardheid van tenminste 62 Rockwell. Het schaatsmes bestaat uit een stuk staal van 35 mm hoogte (even hoog als een lage noor) en zit over de volle lengte ingeklemd en gelijmd in een vlakke voetplaat. De solide bevestiging samen met het wat dikkere schaatsijzer (14 mm) maakt dit type schaats onbreekbaar.

De speciale vormgeving aan de voorkant (van het ijs af langzaam oplopend naar voren in plaats van direct rond zoals bij de noor, waardoor de schaats wel 5 cm langer is) maakt de Zweedse Almgrens schaats bijzonder geschikt voor natuurijs.
Elke schaats is schaatsklaar, dat wil zeggen scherpgeslepen met een standaard ronding voor natuurijs (R 27m). De schaatsen zijn voorzien van twee kunststof clips als beschermers bij transport.
Verder is elk type verkrijgbaar in drie lengten, namelijk 44, 50 en 55 cm. Gebruikelijk voor natuurijs in Zweden is om de lengte te bepalen door de voetmaat te nemen, en daar 5 cm bij op te tellen. Dus schoenmaat 42 heeft een schaatsijzer nodig met de lengte van 42 + 5 = 47, hetgeen 50 cm zal worden, want 44 cm is te kort.

De Almgrens schaatsen kunnen in drie basistypen onderverdeeld worden:

  • Zweedse klūnschaatsen: de traditionele Zweedse schaatsen met de hak vast.
  • Sweskates: Almgrens schaatsen met een Salomon langlaufbinding. De hak zit los, maar van elke Sweskate is ook een variant met hakbevestiging beschikbaar. Speciaal voor gebruik op de ijsbaan is er een variant met een korter en anders vormgegeven ijzer, de Dutch Indoor.

 

Zweedse klūnschaatsen

Dit zijn de traditionele Zweedse schaatsen met de hak vast. Multiskates, Snabb, Klick-inn

De Multiskate

Multiskates zijn Zweedse Klūnschaatsen voorzien van twee snowboardachtige bindingen, geschikt voor elke schoen. De schoen wordt vastgemaakt met snowboard gespen (kunststofriempjes voorzien van metalen snelsluiting met een hevel voor comfortabel aanspannen.)
In de bijbehorende doos zit een montagebeschrijving voor het aanpassen van de binding aan uw schoenen, en ook het gereedschap hiervoor, te weten een inbussleuteltje en een ringsleuteltje.

De Snabb

Zweedse Klūnschaatsen voorzien van een soort skibinding, geschikt voor nordicnorm 75 schoenen of bergschoenen met een dubbel gestikte rand. De Lundhags schoen, type Svartloga wordt aanbevolen voor deze schaats.
Op deze Almgrens schaatsen zit een kunststof of metalen voorbinding waar voorkant van de schoen ingeschoven kan worden. De achterbinding is voorzien van een hevel, die door middel van draaien van de kunststofknop in te stellen is voor verschillende hakhoogtes.

De Klick-Inn

Deze Zweedse Klūnschaatsen zijn hetzelfde als de Snabb, met als verschil dat de achterbinding automatisch vastklikt bij het instappen. Wel moet er handmatig losgekoppeld worden.

naar boven

Sweskates

De schaats

Bij de Sweskates is de voetplaat versmald en geschikt gemaakt voor een bepaalde langlaufbinding van het merk Salomon zodat de schaatser naast een goed en relatief goedkoop klapsysteem ook de keuze heeft uit een groot aanbod van skatinglanglaufschoenen van diverse merken zoals Salomon, Fisher, Almgrens, Lundhags en Adidas. Wel is een voorwaarde dat de schoenen voorzien zijn van een zool van het merk Salomon. Bij de Sweskates is de Salomon langlaufbinding direct op de voetplaat bevestigd.

Almgrens heeft in samenwerking met de uitvinder Wouter Janse uit Naarden, de ideale oplossing voor het niet volledig terugklappen van de schaats onder de schoen bij de Salomon-klapsystemen, te weten het Siskas-hakelastiek. Op de Sweskate Pilot en Sweskate Adventure zit deze Siskas standaard gemonteerd, terwijl op Sweskate Profile alleen het bevestigingsbeugeltje standaard voorgemonteerd zit. Wanneer de schaats niet meer goed terugklapt, omdat de schoenzool door gebruik niet meer recht is, kunt u deze zelf eenvoudig bevestigen.

Nieuw: Dutch Indoor

De Dutch Indoor is speciaal gemaakt voor de recreant op de kunstijsbaan. De voorkant van het schaatsijzer is anders vormgegeven, namelijk de korte punt van de standaard Vikingnoor, waardoor je gemakkelijker pootje over kunt gaan in de bochten. Voorts is de ronding aan het vele bochtenwerk standaard aangepast ( R=23 m). De Dutch Indoor is voorzien van de Salomon Pilot binding en Siskas-hakelastiek en verkrijgbaar in de lengten 40 en 44 cm.

De binding

Bij de Sweskates kan gekozen worden uit 3 verschillende Salomon langlauf-skate bindingen: Salomon Profil, Salomon Pilot of Salomon X-Adventure binding.

De Profile binding

Dit is een systeem van Salomon, met een klapmechanisme door middel van een rubberen blokje (flex) tegen de neus van de schoen. De schoen zit vast aan de binding met een ijzeren staafje aan de onderkant van de schoen. Schoenen bedoeld voor een Profile binding en schoenen voor een Pilot binding passen in dit systeem. Schoenen met het Profile systeem kunnen ook gebruikt worden voor langlaufen en rolskiën.

De Pilot binding

Dit systeem is ook van Salomon. Het verschil met de Profile binding is dat het klapmechanisme werkt door middel van een veer in plaats van een rubberen blokje. Voor dit andere klapsysteem zit aan de onderkant van de schoenen een extra metalen staafje. Daardoor kunnen alleen Pilot schoenen in een Pilot binding gebruikt worden, en geen Profile schoenen.
Schoenen met het Pilot systeem kunnen ook gebruikt worden voor langlaufen en rolskiën.

De X-adventure binding

Dit systeem, ook van Salomon, werkt net als de Profile binding met een klapmechanisme met een rubberen blokje tegen de neus van de schoen. Ook hier zit de schoen vast met een ijzeren staafje aan de onderkant van de schoen. Het verschil met de Profile binding is dat de binding breder is, en daardoor stabieler.
In deze binding passen alleen speciale X-Adventure schoenen, en X-Adventure schoenen passen alleen in deze binding. Almgrens heeft hiervoor de scherp geprijsde X-Arc schoen van Lundhags.
X-Adventure schoenen kunnen ook gebruikt worden voor skieën, sneeuwschoenwandelen en ijsklimmen.

naar boven